Ce este media? Păi media se referă la un tot audio-vizual raportat la o comunitate, grup sau context

Cum funcţionează? (Asta-i lecţie de liceu haha) Media nu poate funcţiona fără 3 elemente de bază, şi anume: emiţător, receptor şi mediu (unealta)  prin care un mesaj este trimis de la emiţător la receptor (mai nou şi invers, dar mai incolo despre asta)

Mesajul trebuie să respecte anumite reguli fără de care nu poate exista.

De exemplu luăm mesajul “Ana are 4 mere” dintr-o carte de matematica de clasa II-a. Deci conditiile pentru care ceva sa fie mesaj sunt:

  • sa aibă un emiţător, să pornească de undeva (de la autorii cărţii, mari matematicieni)
  •  să comunice efectiv ceva (aflăm că Ana se află în posesia a 4 mere hehe)
  • să aibă un mediu pentru  a-l transmite (prin cartea de matematica)
  • să aibă o ţintă sau o audienţă (receptor) în acest caz copii de clasa a II-a
  • să fie codat de către emiţător în acest caz e codat în limba română

Noh şi acuma ceva mai complex. Mwuahaha

Luăm posterul acesta cu hamburgerii E un mesaj. Deci, cine este emitatorul, ce comunică, care este mediul, care este audienţa şi cum e codat.

Emiţătorul e POW WOW Bar&Restaurant. Ne comunică faptul că au cei mai mari hamburgeri din oraş. Ştim asta pentru că: unu la mână scrie cu litere, doi la mână pentru că tipu are gura mai deschisă ca oricare dintre noi care a mâncat vreodată un hamburger, deci hamburgerii de la POWMOW sunt atâta de mari încât atunci când îi mănânci o sa trebuiasca să îţi caşti gura mai tare decât ţi-ai căscato vreodată. Mediul este un afiş sau un poster printat. Noh acuma vine partea faina. Audienţa (discutabil şi sunt deschis la alte păreri) este adolescentul căruia nu ii pasă de cum arată, că e gras, că e slab, neingrijit and so and so on. De ce cred asta? Păi dantura nu cred ca e proteză pentru că nimeni nu şi-ar face o dantură atât de proastă, iar umerii şi tenul nu au semne de îmbătrânire. Noh hai ca poate nu adolescenţii ci bărbaţii pana in 30 de ani. De ce neîngrijit, păi în reclamele cu şampoane aţi vazut ce păr are cum Andreea Marin? Noh aici modelul are un par neingrijit şi lung. Şi culorile din background maro şi crem care dau un aer de neingrijit, jeg  (nu chiar jeg) dar aşa de sedentarism. De ce barbat? Pentru ca sincer io nu pot să îmi imaginez cum e sa fi pupat de o domnişoara care işi poate căsca gura in halu” ăla sau efectiv să o vezi mâncând un hamburger şi să fie mocicosha :)) în juru gurii cu grasime si ketchup, şi să fie plină de miezuri pe piept. Dacă vroiau femei, faceau ceva mai feminin sau mai classy. Aaaa şi înca ceva, posterul e ţintit celor care nu au mai mâncat vreodata la POW WOW pentru că nu îşi fac reclamă la tot felul de oferte şi minuni. Efectiv spun ca au cei mai mari hamburgeri din oras. Şi în final, codul folosit este este textul şi imaginile statice.

Noh asta-i prima parte. Dacă ai intrebări sau vrei să mă bagi în origini că vorbesc prostii, mai jos ai loc.

PA

Bibliografie:

Jonathan Bignell (2008): ‘Connotations and Codes’ in An Introduction to Television Studies (London, New York: Routledge)

Chandler, D. (2000) Semiotics: the Basics (London: Routledge).

Advertisements